12 grote filosofen deden deze uitspraken over geluk

CONFUCIUS-s

Hoe je gelukkig wordt, blijft een vraag die menigeen bezighoudt. Ook de grote filosofen hebben geprobeerd daar een antwoord op te vinden. Hun boodschap is verrassend eensluidend: geluk vindt je in jezelf door vrede te hebben met het leven dat je leidt.

Twaalf grote filosofen deden deze uitspraken over geluk:

 1. Gautama Buddha (450 voor Christus)
  “Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.”
 2. Bertrand Russel (rond 1800)
  “Van alle vormen van voorzichtigheid, is voorzichtig zijn in de liefde misschien wel de meest gevaarlijke voor het bereiken van waar geluk.”
 3. Friedrich Nietzsche (late 19e eeuw)
  “Geluk is het gevoel dat je steeds krachtiger wordt en dat weerstand wordt overwonnen.”
 4. Socrates (450 voor Christus)
  “Het geheim van geluk vind je niet in het zoeken naar meer, maar in het genieten van minder.”
 5. Plato (400 voor Christus)
  “De mens die alles wat hem gelukkig maakt laat afhangen van zichzelf en niet van andere mensen heeft de beste methode gevonden voor een gelukkig leven.”
 6. Aristoteles (300 voor Christus)
  “Gelukkig zijn moet je zelf doen.”
 7. John Stuart Mill (geboren in 1906)
  “Ik heb geleerd om mijn geluk te zoeken in het beperken van mijn verlangens en niet in het vervullen ervan.”
 8. Confucius (500 voor Christus)
  “Hoe meer je mediteert op goede gedachten, hoe beter je leven en de wereld als geheel zullen zijn.”
 9. Seneca (geboren in het jaar 4 voor Christus)
  “De grootste zegen van de mensheid zit in ons en is binnen ons bereik. Een wijs man is tevreden met zijn lot, wat het ook mag zijn, zonder te wensen wat hij niet heeft.”
 10. Lao Tzu (600 voor Christus)
 11. “Als je depressief bent, leef je in het verleden. Als je angstig bent, leef je in de toekomst. Als je tevreden bent, leef je in het heden.”
 12. Søren Kierkegaard (vroege 19e eeuw)
  “Het leven is geen probleem dat je moet oplossen, maar een realiteit die je moet ervaren.”
 13. Henry David Thoreau (geboren in 1817)
  “Geluk is als een vlinder, hoe meer je het najaagt, hoe meer het je zal ontglippen. Maar als je je aandacht op andere dingen richt, zal het zacht op je schouder komen zitten.

Bron(nen): Business Insider

Wat weet Google allemaal van je?

Albert-Einstein-s

Wil je weten wat Google allemaal van je weet (of denkt te weten)?
Volg de onderstaande links. Lees en huiver:

 1. Wat Google van je vindt (welke interesse gebieden)
 2. Waar je bent geweest volgens Google
 3. Waar je naar hebt gezocht
 4. Ontvang maandelijks een privacy rapport van Google
 5. Welke apps en extensies maken gebruik van de data over jou van Google
 6. Exporteer alle data uit Google

En daarom gebruik ik de zoekmachine DuckDuckGo!

Een beroerte wordt vaak niet herkend

FAST-test-s

Elke dag krijgen zo’n 125 mensen in Nederland een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Eén op de vijf gaat er aan dood. Jaarlijks komt dit neer op ruim 9.000 mensen. En toch weten maar weinig mensen hoe ze een beroerte kunnen herkennen.

De Hartstichting maakt zich zorgen want wie een beroerte krijgt is het liefst zo snel mogelijk in het ziekenhuis, in ieder geval binnen 4,5 uur. Gemiddeld komen slachtoffers nu pas na zeven uur bij een arts terecht. Omdat een deel van de hersenen ondertussen door een verstopping of scheur in een bloedvat geen zuurstof krijgt, kan dit blijvende schade opleveren.

Dit zijn de symptomen waarop je moet letten:

 1. Een mondhoek hangt scheef
 2. Iemand praat wartaal of komt moeilijk uit zijn of haar woorden
 3. Iemand heeft een lamme arm of een verlamd been
 4. Iemand ziet dubbel, wazig of heeft plots zichtverlies
 5. Iemand heeft plots erge hoofdpijn
 6. Iemand is duizelig terwijl daar geen verklaring voor is.

Vrouwen vertonen vaker atypische symptomen van beroerte of CVA.

Vrouwen vertonen vaker atypische symptomen van beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident). Nieuwe studie toont verschillen aan wat betreft de vertoonde symptomen tussen mannen en vrouwen bij een beroerte of CVA.

Vrouwen vertonen vaker atypische symptomen van een beroerte of CVA, zo blijkt. Een nieuwe studie toont namelijk verschillen aan wat betreft de vertoonde symptomen tussen mannen en vrouwen bij een beroerte of CVA. Zowel bij mannen als bij vrouwen kunnen in geval van een beroerte of CVA non-traditionele symptomen niet uit, maar die blijken toch vaker voor te komen bij vrouwen.

Met die niet-traditionele symptomen worden onder andere desoriëntatie, verwarring, bewustzijnsverlies enzovoort bedoeld. Aan de University of Michigan bestudeerde Lynda Lisabeth, en haar team 470 mensen die aan het University of Michigan Hospital werden behandeld voor een ischemische beroerte of CVA, een beroerte dus met het opduiken van een bloedklonter. Deze mini-beroerte moet onderscheiden worden van de beroerte of CVA die met bloedingen gepaard gaat.

De meeste beroertes of CVA’s zijn mini-beroertes. In dit geval onderbreekt een bloedklonter de aanvoer van bloed naar bepaalde delen van de hersenen. Daardoor kan de beroerte of CVA aanleiding geven tot schade aan bepaalde delen van de hersenen.

De meest traditionele symptomen van een beroerte of CVA met optreden van bloedklonters zijn de volgende:

 1. Plotse zwakte of verlamming in de arm, het been of aan één kant van het lichaam
 2. Verlies van gezichtsvermogen, kracht, coördinatie, ervaringen, spraak of het verstaan van gesproken taal
 3. Plots verlies van het gezicht in één oog
 4. Evenwichtsstoornissen, vaak gepaard gaande met misselijkheid, braken, koorts, hikken of moeilijkheden met slikken
 5. Het plots opduiken van zware hoofdpijn, die in het ergste geval kan gepaard gaan met bewustzijnsverlies
 6. Onverklaarbare duizeligheid of een plotse val

Dit zijn de traditionele symptomen van een beroerte of CVA, maar bij vrouwen treden volgens de studie vooral secundaire factoren op. Dat kunnen bijvoorbeeld desoriëntatie, verwarring, bewustzijnsverlies enzovoort zijn. Dat maakt dat vrouwen extra op hun hoede moeten zijn voor een beroerte of CVA, gezien het opduiken van minder voor de hand liggende signalen. Het lijkt daarom verstandig om in geval van twijfels over een beroerte of CVA het zekere voor het onzekere te nemen en zo snel mogelijk de hulpdiensten te waarschuwen.

Wat is het best te gebruiken na het opstaan om wakker te worden?

opstaan-s
Toegegeven, cafeïne is een probaat middel om wakker te worden, maar er zijn nog meer mogelijkheden als je fris en fruitig de dag door wilt. Zeker als je op een gegeven moment wel klaar bent met koffie, dan kunnen andere opties een welkome afwisseling zijn.

 1. Water
  Dehydratatie maakt je hoofd mistig en je lichaam moe. ‘s Ochtends is iedereen gedehydrateerd. Om wakker te worden is het dus een heel goed idee om een glas water te nemen. Zak je gaandeweg de dag weer een beetje in, neem dan eerst water voor je iets anders probeert.
 2. Pepermunt
  De geur van munt maakt je alert en bestrijdt vermoeidheid, blijkt uit diverse studies. Laaf je dus aan muntthee, rolletjes menthos of kauwgom. Je wordt er lekker fris van.
 3. Bladgroenten
  Niet het eerste waar je zin in hebt, als je ‘s morgens de slaap uit je ogen wrijft, maar eigenlijk wel een heel goed idee. De vitamine B in bladgroente als spinazie helpt je lichaam om voedsel naar energie om te zetten. Tip: maak er een smoothie van.
 4. Eieren
  Eieren smaken je vast beter in de ochtend en houden je nog wakker ook. De proteïnen voorzien je de hele dag van energie.
 5. Havermout
  Je moet er van houden, maar er zitten weinig calorieën in en het heeft een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat de koolhydraten traag worden opgenomen en omgezet in energie, waardoor je je de hele ochtend vol power voelt.

Bron(nen): Goed Gevoel

Geen magere melk drinken!

Je hebt het idee dat je heel gezond bezig bent als je magere of halfvolle melk drinkt. Veel minder calorieën dan volle melk, en bijna alle ‘goede’ stoffen zitten er toch in. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat je toch beter volle melk kunt nemen.

Belangrijkste van die aanwijzingen: de kans dat je diabetes krijgt wordt gehalveerd als je volle melk drinkt in plaats van afgeroomde. En een andere studie vond iets anders opmerkelijks. Er werden ruim 18.000 vrouwen gevolgd voor die studie. De vrouwen die volle melk drinken blijken minder vaak obees te worden dan de vrouwen die halfvolle melk drinken. Het lijkt er dus op dat volle melk een verstandiger keus is, al zal aanvullend onderzoek duidelijk moeten maken of dat zeker zo is.

7 dingen die een vegetariër moet weten

vegetariër-s
Als je destijds bij biologie hebt opgelet dat weet je nog dat planten het vermogen hebben dankzij zonlicht uit water uit de grond glucose te maken, de energie waarvan ze leven. Veel dieren eten planten (of andere dieren). Als ze dood gaan vergaan ze tot stof in de aarde, die de planten weer gebruiken als grondstof voor hun energie. Ook een vegetariër eet dus een beetje beesten, betoogt Andrew Smith in Salon.

Als je toch vegetariër bent zijn er een paar dingen om rekening mee te houden, waarschuwt Health.com.

 1. Vitamine B12 heb je nodig en zit alleen in vlees (en in pillen)
 2. Zorg ook voor voldoende ijzer.
 3. Je moet nieuwe, andere bronnen voor proteïne aanboren.
  Kandidaten zijn onder meer: soja, bonen, quinoa.
 4. Niet: veel witbrood of pasta gaan eten, of ander voedsel die de honger niet echt verdrijven en waarvan je wel dik wordt.
 5. Er zijn veel serieuze aanwijzingen dat veel soja-producten eten niet zonder risico is, met name voor kanker.
 6. Als je het serieus meent moet je etiketten goed gaan lezen, zeker als je veganistisch wilt leven. In heel veel verwerkt voedsel zit wel iets van een dier. Gelatine is berucht, maar ook veel rode voedingswaren, waar vaak gemalen insecten in zitten.
 7. Vermoedelijk ben je op den duur goedkoper uit. Vlees is duur.

8 fascinerende dingen die er met je lichaam gebeuren als je sterft

RIP-s

Omdat we ons nu eenmaal niet graag met de dood bezighouden, weten we weinig van wat er gebeurt in een lichaam vlak nadat de dood intreedt. Dat, terwijl er allerlei bijzondere processen plaatsvinden.

 1. Het lijkt alsof je haar en nagels doorgroeien
  Als je doodgaat droogt je huid uit, waardoor hij ineen krimpt. Daardoor lijkt het alsof je haar en nagels langer worden, maar dat is niet zo.
 2. Je lichaam wordt keihard
  Enkele uren na je overlijden worden al je spieren keihard. Dat komt doordat je geen adenosinetrifosfaat (ATP) meer aanmaakt. Dit stofje zorgt er normaal voor dat je spieren weer ontspannen na een samentrekking. Na twee dagen beginnen je spieren af te breken, waardoor je lichaam er weer meer ontspannen uitziet.
 3. Je plast en poept
  Direct na je dood ontspannen eerst alle spieren voor ze hard worden. Ook je sluitspier en kringspier. Je kunt daardoor nog een beetje urine en ontlasting kwijtraken.
 4. Je rimpels verdwijnen
  Aangezien al je spieren hun spanning verliezen, is er ook geen druk meer op je voorhoofd. Daardoor verdwijnen die frons rimpels als sneeuw voor de zon.
 5. Je maakt geluid
  Als iemand druk op je borst uitoefent of bijvoorbeeld het lichaam omdraait kan er lucht uit de luchtpijp langs de stembanden ontsnappen. Je kunt dan een soort grommend of zuchtend geluid produceren.
 6. Sommige lichaamsdelen blijven leven
  Zodra je stopt met ademhalen en je hart ophoudt met kloppen beginnen je organen te sterven. Maar niet alle cellen sterven direct. Je hoornvlies, huid en zelfs hartkleppen kunnen 15 uur na het overlijden nog getransplanteerd worden.
 7. Je krijgt vlekken op je huid
  Als je hart je bloed niet meer rondpompt dan hoopt het zich op. Lig je op je rug dan zakt het bloed bijvoorbeeld naar je billen. Als het daar uren lang blijft zitten zal het permanent de huid verkleuren.
 8. Je darmbacteriën komen vrij
  Je darmbacteriën kunnen eindelijk vrij bewegen. Ze maken gebruik van de bloedvaten om zich door het hele lichaam te verspreiden. Daarom stinken doden ook zo.

Bron(nen): Women’s Health

Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte

butter

Smeer maar lekker dik, beter dan linolzuur!

Lange tijd is ons wijsgemaakt dat boter vol ‘slechte’ vetten zit en dat we moeten overschakelen op zonnebloemolie en andere plantaardige oliën. Veel wetenschappers blijven achter dit advies staan, hoewel nu uit een grote studie is gebleken dat deze oliën het risico op hartziekte niet verminderen.

Wetenschappers van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) ontdekten dat mensen die meer ‘gezonde’ vetten in plantaardige oliën consumeerden, een lager cholesterol hadden. Een lager cholesterol bleek echter niet te resulteren in minder gevallen van hartziekte of sterfte.

Sterker nog: mensen met de laagste cholesterolniveaus hadden meer kans om te overlijden, zo blijkt uit de studie, die is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift BMJ. Een aantal grote studies heeft inmiddels uitgewezen dat mensen die veel verzadigde vetten eten, niet eerder komen te overlijden dan anderen.

daisy-zamora-UNC-s

Voordelen overschat
De wetenschappers, verbonden aan de University of North Carolina, vonden geen duidelijk verband tussen het eten van meervoudig onverzadigde vetten en een lager risico op hartziekte. “De voordelen van het vervangen van verzadigde vetten door plantaardige oliën zijn overschat en de mogelijke risico’s onderschat,” zei hoofdonderzoeker Daisy Zamora.

Haar team analyseerde gegevens die in de jaren zeventig zijn verzameld in psychiatrische inrichtingen en een verzorgingstehuis. Tijdens het onderzoek verruilde één groep mensen boter voor maïsolie en margarine. Deze mensen hadden een lager cholesterol, maar tegelijkertijd meer kans om te overlijden.

Ontstekingen
Cardioloog Aseem Malhotra vindt dat de overheid zich alleen moet richten op voedsel waarvan bewezen is dat het de gezondheid bevordert, zoals het Mediterrane dieet.

Volgens sommige studies kan linolzuur, dat voornamelijk voorkomt in zonnebloem- en maïsolie, onder bepaalde omstandigheden ontstekingen veroorzaken, waardoor hartziekten kunnen ontstaan. Er is ook bewijs dat deze oliën, indien chemisch bewerkt, kunnen leiden tot slagaderverkalking.

UNC Health Care

Reptielen dromen mogelijk ook

baardagaam-s
Reptielen maken mogelijk ook een slaapfase door waarin ze dromen.

De baardagaam (een hagedissensoort die vaak als huisdier wordt gehouden) vertoont tijdens het slapen periodes van verhoogde hersenactiviteit. De oogleden van dieren bewegen in deze periodes razendsnel, net als de oogleden van mensen tijdens de REM-slaap.  Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Zoogdieren
Tot nu toe werd aangenomen dat alleen zoogdieren en vogels periodes doormaken van REM-slaap. Bij mensen is dit de slaapfase waarin dromen ontstaan. De wetenschappers van het Max Planck Instituut in Frankfurt deden eigenlijk helemaal geen onderzoek naar het slaapgedrag van baardagamen. Ze registreerden de hersenactiviteit van de dieren wekenlang om hun gedrag te onderzoeken tijdens de jacht. Al snel viel het de onderzoekers echter op dat de reptielen ‘s nachts een eigenaardig patroon van hersenactiviteit vertoonden. Soms waren de hersenen van de dieren nauwelijks actief, op andere momenten was er juist veel activiteit meetbaar.

Herinneringen
“Hoe meer we erop letten, hoe meer we ervan overtuigd raakten dat we naar een patroon met periodes van REM-slaap keken”, aldus hoofdonderzoeker Gilles Laurent op nieuwssite Science Now. De wetenschappers vermoeden nu dat de REM-slaap al een oeroud slaapmechanisme is, dat al aanwezig was bij gezamenlijke voorouders van zoogdieren, reptielen en vogels. Dat betekent vermoedelijk ook dat het slaappatroon een belangrijke functie heeft. Mogelijk gebruiken de baardagamen hun periodes van REM-slaap voor de opslag van herinneringen aan plekken waarop ze voedsel hebben gevonden.

Binnen een mum van tijd een perfect rijpe avocado

Sliced avocado on a cutting board

De liefhebbers weten het: een avocado is zelden perfect rijp. De vrucht is lange tijd keihard, maar wacht je iets te lang dan is het ineens pulp. Daar heeft iemand een oplossing voor bedacht. Het werkt als volgt:

 • Koop onrijpe dus harde avocado’s
 • Wikkel enige avocado’s met schil en al in aluminiumfolie
 • Leg ze op een bakplaat in de oven
 • Laat ze tien minuten op honderd graden bakken
 • Zijn ze nog steeds te hard, laat ze dan nog tien minuten in de oven
 • Leg ze daarna in de koelkast tot ze zijn afgekoeld
 • Et voilà, prefect rijpe avocado’s

Bon Appétit.

Bron(nen): Metro UK